Vakfın Adı: Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı
Kısa Adı: TÜSİAV'dır.
Vakfın Merkezi: Vakfın Merkezinin Adresi: Bükreş Sokak 3/6 Kavaklı
Merkez adresinin ANKARA ili hudutları içinde başka bir adrese nakli vakfı senedinde değişiklik yapılmasını gerektirmez. Ancak bu değişiklik ilgili mercilere bildirilir. Vakıf, yasa ve tüzüklere uygun olarak Mütevelli Heyetin gerekli gördüğü il, ilçe ve yurtdışında şube, büro veya temsilcilikler kurabilir. Vakıf şube, büro veya temsilciliklerinin kuruluş ve çalışmaları bir yönetmelikle belirlenir.
Vakıf: Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı
Vakıf Başkanı: Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı
Kurucular: Vakıf Senedinin ekinde Vakıf kurucuları hakiki şahısların listesi verilmiştir.
Vakfın Amacı: Anayasa’mızın öngördüğü ekonomik esaslara ve Atatürk ilkelerine uygun olarak, Türkiye’nin demokratik ve planlı bir düzen içerisinde kalkınıp ileri uygarlık düzeyine ulaştırılması için Türk Sanayici ve İşadamlarını seferber etmek, Türkiye ekonomisinin büyümesini hızlandırmak için yurtiçi ve yurtdışı kurum ve kuruluşların ilgisini artıracak tanıtma ve özendirme çalışmalarına öncülük etmek için Türk İşadamlarının potansiyel gücünü harekete geçirmektir. Vakıf olarak; hayri, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmak, eğitim bursları ve eğitim yardımları yapmak, muhtaç ve yoksul kişi ve ailelere yiyecek, gıda ve yakıt yardımı yapmak, imkanlar ölçüsünde yoksullara para yardımı yapmak, ülkemizin karşılaştığı doğal afetlerde (deprem, sel, yangın gibi) maddi ve manevi yardıma koşmaktır.
Vakfın Faaliyet Alanları: Vakıf : yukarıdaki amaçların gerçekleştirilmesi için ilgili mevzuat çerçevesinde özellikle şu alanlarda faaliyet gösterir.
Vakfın Amacına Ulaşılabilmek İçin Yapacağı İşlem ve Tasarruflar: Vakfın amacına ulaşabilmesi için yasal sınırlamalar içinde ve yasalara aykırı olmamak koşuluyla miktarı ve değeri sınırlanmamış para ve değerleri bağış, veraset ve diğer ölüme bağlı tasarruflar yoluyla edinmeye, bunları satın almaya, kiralamaya, kullanmaya, edindiklerini harcamaya, vakfın mal varlığındaki taşınmazları veya gelirleri kullanmaya, yatırımlara yönlendirmeye, yapılan bağışları vasiyet veya başlıca tasarruflarla edindiği taşınır veya taşınmaz malları paraları yönetmeye, her türlü menkul değerleri, intifa senetlerini ve başlıca hisse temsil eden, ekonomik değer taşıyan belge ve kağıtları almaya, satmaya, rehin etmeye, gelirlerini almaya, harcamaya, Türk ve yabancı vakıflarla anlaşmalar yapmaya, yardım almaya, bu yardımı sağlamak için görüşmeler, ön anlaşmalar yapmaya, vakıf amaçlarına harcayacağı gelirleri artırmak için ortaklıklar kurmaya, ortak olmaya, katılmaya, bu tür kuruluşlardaki gelir ayni hakları edinmeyle, bu hakları kullanmaya, taşınır ve taşınmaz rehni dahil her türlü teminatı almaya, bunları tesise ve çözmeye, vakfın amaçları için gerektiğinde borç kredi almaya, bunun için taşınır ve taşınmaz malları rehin vermeye, bunlar üzerinde ipotekler kurmaya, vakfın amacıyla üretim ve hizmet birimlerini özetle vakfın amaçlarının gerçekleştirilmesi ve çalıştırılması için yararlı, gerekli, zorunlu bütün tüzel ve yasal girişimleri yapmaya, her türlü tasarrufları, işlemleri ve sözleşmeleri doğrudan veya temsil yoluyla yapmaya Medeni Kanunun 46. Maddesi gereğince izinli ve yetkilidir.
Vakıf Organları:
A-) Mütevelli Heyeti Üyeleri:
Bu vakıf senedinde ad ve soyadları olan kurucu üyelerdir. Mütevelli heyet üyesi gerçek ve tüzel kişinin Vakıf Mütevelli Heyeti üyeliğinden ayrılması halinde yerine Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından yenileri seçilir. Vakfa sonradan üye olan işadamı ve sanayicilerden her yıl için en fazla 10 üyeye Mütevelli Heyet Üyeliği verilebilir. Bu kişiler, Mütevelli Heyetin her yıl Ocak ayı içinde yapılan Olağan toplantısında Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanının önereceği isimler arasından Mütevelli Heyet Üyelerinin çoğunluğunun oyları ile tespit edilir. Şu kadar ki ; Mütevelli Heyet Üye sayısı 100’ü geçemez. Sonradan Mütevelli Heyet Üyesi olanlar da seçme ve seçilme hakkına haiz olurlar.
B-) Onur Üyeleri :
Vakfa büyük ölçüde maddi ve manevi yardımda bulunmuş veya ekonomi alanında değerli hizmetler yapmış, kamu yönetiminde, siyasette ve odaların ve meslek kuruluşlarının yönetim organlarında uzun süre başarılı görevler ifa etmiş, kişiler Yönetim Kurulunun teklifi ve Mütevelli Heyetin 2/3’ünün oyları ile vakfa Onur Üyesi yapılır. Onur Üyeleri, Mütevelli Heyeti dahil olur ve toplantılara katılırlar, oy kullanamazlar.
C-) Yüksek İstişare Konseyi Üyeleri :
Yüksek İstişare Konseyi, Vakfın en yüksek danışma organıdır. Konsey, Türk, İlim, siyaset ve iş aleminde geniş bilgi ve tecrübe ile temayüz eden Vakıf üyeleri ile Onur üyeleri arasından Mütevelli Heyetçe seçilir. Yüksek İstişare konseyi üyeleri de 3 yıllık bir dönem için seçilir. Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı, Konseyin de tabii üyesidir. Konsey ilk toplantısında kendine bir Başkan, iki Başkan Yardımcısı, bir Sekreter, ve bir Sekreter Yardımcısı seçer. Konsey, yılda iki defa Konsey Başkanının daveti ile üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanarak konuları müzakere eder ve toplantıda hazır bulunanların salt çoğunluğunun oyu ile karara bağlar. Konsey kararları istişari nitelikte olup Vakıf Yönetimini bağlamaz. Yüksek İstişare Konseyi; toplantılarına, gündemin özelliğine göre sanayi, ticaret, yatırım ve diğer iş ve sanayi kollarında çalışan yasal ve gönüllü kuruluş temsilcileri, KİT yöneticileri, Üniversite Öğretim Üyelerini görüş teatisinde bulunmak üzere davet edebilirler.
Konseyin Başlıca Görevleri:
D-) Vakıf Üyeleri:
Vakfa yararlı olacağı ve Vakfın faaliyetlerine maddi ve manevi katkı sağlayacağı düşünülen İşadamları ve Sanayiciler ile vakıf amaçları doğrultusunda çalışmak, vakfa destek olmak isteyen kişiler Yönetim Kurulu kararı ile vakfa üye olabilirler. Yönetim Kurulu bu üyelerden bağış veya aidat talep edip etmemekte serbesttir. Bu üyelerden isteyenler, belli şartları yerine getirmek kaydıyla Mütevelli Heyet üyelerinin kararı ile Mütevelli Heyet üyeliği statüsü kazanabilirler.
Üyeliğin Kaybı:
A-) Vakıf Mütevelli Heyet üyeleri kendi isteği ile ve dilediği zaman vakıftan ayrılma hakkına sahiptir. Ölüm, medeni hakların yitirilmesi ve Vakıfların mevzuatına aykırı hareket edilmesi halinde üyelik sona erer. Keza, herhangi bir yüz kızartıcı suçtan hakkında soruşturma açılmış, özel işlerinde ve taşıdığı sorumluluklarda yasaları ve kamu vicdanını zedeleyici durumlara meydan vermiş, hüküm giymiş ise Vakıf Mütevelli Heyet üyeliğine Mütevelli Heyetçe son verdirilir.
B-) Vakıf amaçlarına uygun hareket etmeyen, vakıfla ilgili olarak verilen görevleri mazeretsiz olarak yerine getirmeyen Vakfın faaliyetlerine, yemeklerine katılmayan, Vakıf çalışmalarına hiç ilgi göstermeyen Mütevelli Heyet Üyeleri ile Üyelerin üyeliklerine Mütevelli Heyetçe son verilir.
Mütevelli Heyet Toplantıları:
Vakfın ilk kurucuları olan Hakiki şahısların kendileri, Hükmi Şahısların ise temsilcilerinin tümü Mütevelli Heyeti oluşturur. Tüzel kişiler Mütevelli Heyetinde kendilerinin tayin edeceği birer temsilciyle temsil edilir. Tüzel kişi Mütevelli Heyetine katılan temsilcisini istediği zaman değiştirebilir. Hakiki şahısların Mütevelli Heyet üyeliği ömür boyu sürelidir.
Mütevelli Heyet Toplantısının Yapılış Şekli ve Karar Nisabı:
Mütevelli Heyetinin Görevleri:
Yönetim Kurulu
Yönetim Kurulu Mütevelli Heyet tarafından seçilir. Görev süresi üç yıldır. Yönetim Kurulu; Mütevelli Heyet üyeleri arasından seçilen dokuz üyeden oluşur. Mütevelli Heyet beş kişilik yedek Yönetim Kurulu üyesi de belirler. Yönetim kuruluna seçilen dokuz asil üye yapacakları ilk toplantıda kendilerine, Bir Başklan, iki Başkan Yardımcısı, bir Sekreter ve bir Sayman Üye seçerler. Diğer kişiler Yönetim kurulu üyesi olarak görev yaparlar. Mazeretsiz olarak Yönetim Kurulunun üst üste iki toplantısına iştirak etmeyenin Yönetim Kurulu Üyeliği düşürülür, yerine yedek üye çağırılır
Yönetim Kurlunun Görevleri
Yönetim Kurulu; Vakfı üçüncü şahıslara karşı temsil etmek, kanunların ve Vakıf senedinin yüklediği görevler ile aşağıda ayrıca belirtilen görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür.
Vakfın Temsil ve İlzamı:
Vakfı gerek idari, gerek hususi alanda resmi makamlara ve üçüncü şahıslara karşı Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulunun kararları doğrultusunda olma kaydıyla Vakıf Yönetim Kurulu Başkanlığı temsil ve ilzam eder. Başkanın herhangi bir sebeple bulunmaması halinde Başkanın tayin edeceği bir Başkan yardımcısı bu görevi yerine getirir. Yönetim Kurulu gerektiğinde vakfa ait bir veya birçok işin görülmesi ve vakfa yapılacak şartlı veya şartsız bağışların kabulü için kendi üyelerinden veya dışarıdan birini veya birkaçını temsilci veya vekil olarak tayin edebilir.
Yönetim Kurulu Toplantısının Yapılış Şekli ve Karar Nisabı:
Yönetim Kurulu iki ayda bir defa toplanır.
Nisabı:
Yönetim Kurulu iki ayda en az bir defa toplanır. Gerektiğinde Başkanın ve üç üyenin göstereceği lüzum üzerine ara toplantılarda yapılabilir. Toplantıyı, Başkan bulunmadığı zaman Başkan Yardımcısı yönetir. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve karar verir. Oyların eşitliğinde Başkanın oyu iki oy sayılır. Ancak; gayrimenkul, tahvil ve hisse senedi gibi menkul mallar alınması, satılması, tesis ve yatırım yapılması, Vakıf mal varlığının gelir getirmek amacıyla finansmanı ve Yönetim Kurulunun kendi arasındaki görev bölümü konularında üye tam sayısının yarıdan fazlasının olumlu oy kullanması şarttır.
Ücret ve Huzur Hakkı:
Yönetim Kurulu üyeleri bu görevleri dolayısıyla ücret ve huzur hakkı almazlar, ancak görevle bir yere gönderildiklerinde kendilerine yılık bütçede uygun görülecek miktarda harcırah verilir. Yönetim Kurulu üyelerinin toplantı yerine gidip gelme, yolluk ve ikamet masrafları vakıfça ödenir.
Denetleme Kurulu:
Denetleme Kurulu, Mütevelli Heyet tarafından seçilerek 6 asil ve 3 yedek kişiden oluşur. Denetçiler ve yedekleri 3 yıl için seçilirler.
Denetleme Kurlunun Görevleri:
Denetleme Kurulu, Mütevelli Heyet adına Vakfın faaliyet ve işlemlerini denetler, mali konularıyla ilgili defter, hesap ve belgeleri inceler, hesap dönemi sonu itibarıyla düzenleyeceği rapuru Mütevelli Heyet toplantısından en geç 10 gün önce Mütevelli Heyet üyelerine yollamak üzere Yönetim Kuruluna verir. Denetleme Kurulu görevini fiilen yapan Mütevelli Heyet dışında seçilmiş üyelere Mütevelli Heyetin uygun göreceği miktarda ücret ödenebilir.
Vakıf İçi Teşkilatı:
Vakıf sekretaryası, Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilmiş olan Genel Sekreter idaresi altında gereken sayıda ve yetenekte memur ve hizmetliden oluşur.
Vakıf Müdürü:
Vakfın yönetimi ve işlerinin yürütülmesi, Yönetim kurulunca hazırlanacak yönetmelik ve kurallara göre yapılır. Yönetim işlerini kurul adına yürütmek ve düzenlemek için Vakıf Müdürü atanabilir.
Vakıf Müdürünün Görevleri:
Vakıf Müdürü, Yönetim Kurulunun kararlarını yürütür, uygulamaları sağlar, Bunlardan ötürü Yönetim kuruluna karşı sorumludur. Kurula bağlı olarak çalışır. Kurulca verilen görevleri yapar, yetkileri kullanır, kurul toplantılarına katılır, ancak oy hakkı yoktur.
Vakfın Mal Varlığı:
Vakfın kuruluşundaki mal varlığı 500.000.000.TL (Beşyüzmilyon)dir. Vakfa bağışlanacak para, pay senedi, tahviller ve taşınmaz mallar mal varlığına eklenir. Vakıf, intifa hakkı dahil her türlü mülkiyetten gayri hakları iktisap edebilir.
Vakfın Gelirleri:
Vakfın gelirleri şunlardır.
Yedek Akçe:
Vakıf gelirlerinin tamamı genel, özel ve katma bütçeli idareler bütçeleri içinde yer alan hizmetlerin yerine getirilmesi istihdaf etmek üzere kurulmuştur. Vakıflar tüzüğünün 37. Maddesinde sıralanan yönetim ve idame masraflarıyla vakıf gelirlerini artıracak yatırımlara tahsis edilecek miktarlar dışında kalan vakıf gelirlerinin tümü vakıf amaçlarına tahsis veya sarf edilir. Vakıflar hakkındaki tüzük gereğince, yönetim idame masrafları ve yatırımlara sarfedilen vakıf gelirlerinin 1/3 ‘ünün %10 u yedek akçeye ayrılır.
Yedek Akçe'den Harcama:
Zorunlu hallerde Yönetim Kurulu, yıl içinde yedek akçede harcama yapılmasına karar verebilir. Bu takdirde; yıl sonunda kullanılan miktar yedek akçeye eklenerek yedek akçe tamamlanır.
Fonların Plasmanı:
Vakfın mal varlığı, Yönetim Kurulu kararıyla en verimli ve en güvenli şekilde işletilir ve nemalandırılır.
Vakıf Senedinin Değiştirilmesi:
Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler, Yönetim kurulunun, Mütevelli Heyetinin veya Genel Kurul üyelerinin 1/3‘ünün önerisi ve Mütevelli Heyet toplantısına katılanların 2/3 oyu ile gerçekleştirilir.
Vakfın Feshi ve Tasfiyesi:
Vakıf senedinde belirlenen amaçların gerçekleştirilmesine eylemli ya da yasal olanak kalmaması durumunda Yönetim kurulunun önerisi ile Mütevelli Heyetçe feshe ve malların tasfiyesine karar verilir. Bu karar için Mütevelli Heyeti üye tam sayısının 2/3 çoğunluğu gereklidir. Bu durumda vakfın mallarının tasfiye yöntemi de belirlenir. Vakfın mal varlığının aynı ve benzer amaçlarla kurulmuş bir başka vakfa devredilmesine karar verilebilir.
Değişik Hükümleri
Vakıf, Medeni Kanununun 903 sayılı yasa ile değişik hükümleri gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetiminde bağlıdır.
Vakıf senedinde belirtilmeyen ve düzenlenmemiş konularda yasa hükümleri ve ilgili hukuk kuralları uygulanır.
Geçici Madde 1-) Vakfın kuruluşu tamamlanıp Vakıf Tüzüğünün Resmi gazetede yayınlanması tarihinden itibaren bir ay içinde seçim gündemi konulmayarak Mütevelli Heyeti toplantıya çağrılır.
Geçici Madde 2-) Vakfın tescili için mahkemeye başvurmak ve kuruluşla ilgili işlemleri yürütmek, resmi ve özel kişiler önünde temsile, gerektiğinde Vakıf senedinde yararlı ve gerekli düzeltme ve değişiklikleri yapmaya, kurucuları temsilen imzalamaya, vekil olarak işleri sonuçlandırmaya Vakıf Mütevelli Heyet Üyesi Avukat Şerafettin AÇIKGÖZ münferiden yetkili kılınmıştır.