1. Ana Sayfa
  2. Kurumsal
  3. Tarihçe

Tarihçe

1995 yılının Şubat sonu, Mart başlarıydı. Soğuk ve karlı bir Ankara akşamı Veli SARITOPRAK’ın ev telefonu ağır ağır çalmaya başlar. Telefondaki dönemin Devlet Bakanı Ekrem CEYHUN’un özel kalem müdürüdür. Kendisinin Veli SARITOPRAK’ı Başbakanlık binasında beklediği söylenir. Veli SARITOPRAK akşam 7:30 gibi makama geldiğinde Ekrem CEYHUN’un yanında Başbakanlık Müşaviri Seyhun TUNAŞAR da vardır.

Ekrem CEYHUN söz alarak, “Sayın Başbakan bana bir dileğini iletti. Veli Bey işadamlarını dernekleştirdi, bu işi iyi biliyor, Türkiye’de bunu yaydı, şimdi de vakıflar kurdursun, işadamları vakıflar kanalı ile daha çok hayır işi yapsınlar, daha çok burslar versinler, okulların sağlık ocaklarının hastanelerin yapılmasına öncülük etsinler, diyor.” şeklinde Veli SARITOPRAK’a Başbakanın arzusunu iletmiştir.

Veli SARITOPRAK Başbakanlıktan ayrıldıktan hemen sonra bir kitapçıdan Vakıflar Kanununu alıp inceler. Vakıf kurmak dernek kurmaktan çok farklıdır. Prosedürü çoktur. Mahkeme safahatı vardır. Yarı resmi bir tüzel kişiliktir. Devlet bankalarından birine o dönemki para ile 70 milyon TL’nien bloke edilmesi gerekmektedir.

Veli SARITOPRAK yaklaşık bir ay boyunca yakın çalışma arkadaşları ile istişare toplantıları yapar. Yapılan görüşmelerin ve çalışmaların ardından bir ay sonunda 68 işadamının Afyonlu avukat rahmetli Şerafettin AÇIKGÖZ’e vekaletname vermesi suretiyle Asliye Hukuk Mahkemesine resmi başvuru yapılır.

Veli SARITOPRAK iki üç kez mahkemeye davet edilir. Kendisinden bazı açıklamalar istenir. Buna mukabil Vakıf Senedinde bazı tashihler yapılır. Neticede Ankara (14). Asliye Hukuk Mahkemesi 04 Mayıs 1995 günü Vakfın tesciline karar verir.

Vakfın kiraladığı ilk merkez, Açılış kokteyline yüzlerce konuk katılmıştır. Necatibey Caddesi üzerindeki Yeşilırmak Sokakta iki oda bir salon küçük bir dairedir.

“Türkiye Toplantıları”, iftar davetleri, üye toplantıları, kahvaltılı basın toplantıları ile TÜSİAV faaliyetlerine fırtına gibi başlar. Anadolu’daki işadamları derneklerine yapılan ziyaretler ile TÜSİAV hep gündem belirlemiş ve hep ilklere imza atmıştır.

İlklerden biri on beş günde bir tertip olunan “Cinnah Buluşmaları” idi. Vakfın ikinci merkezi Cinnah Caddesi üzerindedir. Büyükçe bir toplantı salonu vardır. Üst düzey nitelikli toplantılarda bakanlar, milletvekilleri, müsteşarlar, belediye başkanları ve ünlü işadamları ağırlanmıştır. Bugün birçok dernek ve cemiyetin “Cinnah Buluşmaları” ndan esinlendiğini görmek mutluluk vericidir.

Diğer bir ilk, “Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ASTOP) ” yapılanmasıdır. 2004 yılında dönemin Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan AYGÜN’ün de desteği ile Ankara’daki bütün dernekleri kapsayan bir platform oluşturulmuştur. Platform, her yıl beş farklı sivil toplum kuruluşu ile Ankara’nın en başarılı iş insanlarını ödüllendirir, 60 yaşını geçmiş, ama hala bu ülke için çalışan, koşturan hayata bağlı, mücadele eden kimseleri vefa ödülleri ile taçlandırır.

Diğer bir ilk, üniversite ile sanayi arasında köprü vazifesi gören “Üniversite İş Dünyası İşbirliği Platformu (ÜNİDİP)”dir. Bu Platform, sivil toplumculuğu akademik hayata ve sanayi bölgelerine taşımıştır. Platformun, Endüstri 4.0 kavramını gündeme getirilmesinde büyük katkısı vardır.

Kurulduğu günden bugüne Kıbrıs, Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyetlerine yüzlerce gezi tertipleyen ve tüm ticari heyetlerde her zaman temsil edilen TÜSİAV, iş dünyasının kuzey yıldızı olmaya kararlılıkla devam edecektir.

GALERİ

TÜSİAV Sosyal Medya & e-Bülten
14 Mayıs 2017
Tusiav Başkanı Veli Sarıtoprak Popüleritesi
+ FOLLOW TWITTER
e-BÜLTEN ÜYELİĞİ
Yeniliklerden haberdar olmak ister misiniz?